Wereldbol Reis door de wijn

Ga mee op reis door verschillende landen en gebieden

Wij nemen je mee

Ga mee op reis met ons

We nemen je mee op reis naar de mooiste wijngebieden op de wereld. We geven informatie over de landen en gebieden en over de wijnen die er worden gemaakt en we helpen je graag met het samenstellen van een mooie reis met bezoeken aan wijnboeren en gaarden. Daarnaast delen we graag onze eigen ervaringen.

Meer over ons

Landkaart Reis door de wijn
Toren van pisa Reis door de wijn

Reis je mee af naar Italië?

Italië is een prachtig mooi wijnland met veel verschillende klimaten en terroirs. De wijnmakers blijven de liefhebbers verbazen met nieuwe mooie wijnen. Het land biedt uitstekende mousserende wijnen, fruitig tot machtige rode wijnen en elegante frisse tot ronde witte wijnen. Eigenlijk biedt dit land voor ieder wel wat wils. We vertellen iets in het algemeen over het land en zullen verschillende gebieden uitlichten.

De wijnbouw

De wijnbouw in Italië is al heel erg oud. Fossielen hebben aangetoond dat er op de schiereilanden wilde druiven groeiden. De stammen die daar toen leefden hebben geprobeerd wijn te maken. Maar echt belangrijk werd de wijnbouw door de Grieken die wijngaarden brachten naar Zuid – Italië. In de Romeinse tijd werd de wijn verder verspreid en werden kruiken vervangen door houten vaten. Na de middeleeuwen begon de wijnbouw te bloeien en was Venetië heerser van de middellandse zee met export naar het zuiden en andere Europese landen.

Het klimaat

In heel Italië van noord naar zuid en van oost naar west is wijnbouw te vinden. Het land heeft daarom ook verschillende klimaatzones. In het Noorden is een “landklimaat”. De druiven hier bevatten een hoge zuurgraad en hebben veel fruit waardoor er een goede verhouding ontstaat tussen alcohol en de zuren. Het midden heeft een “middellands zeeklimaat” wat zorgt voor lichte en frisse wijnen en het zuiden heeft een “subtropisch klimaat”. Door de beschutting van de Apennijnen waait in het westen een warme westenwind, maar worden de wijngaarden in het oosten beschut tegen deze wind. De wijnen in het westen variëren van licht naar zwaar. In het Oosten komen vooral milde tot volle wijnen voor. Op de eilanden is het erg zonnig, wat zorgt voor veel suiker in de druiven. Met goede vinificatie worden hier elegante wijnen gemaakt.

Classificaties en etiket

DOCG (Denominazione di Origine Ilate e Garantita)

De wijnen die aan de hoogste eisen moeten voldoen. De druiven en opbrengsten worden gecontroleerd, geproefd en geanalyseerd door een jury. Als de uitslag goed is wordt het staatsgarantie zegel toegekend. De wijn moet minimaal 5 jaar een DOC wijn zijn geweest.

IGT (Indicazione Geografica protetta)

De wijnen met een geografische afkomst, welke ook de naam van de druif op het etiket mogen vermelden.

DOC (Denominazione di origine controllata)

Deze wijnen moeten uit een afgebakend gebied komen, bereid zijn volgens de gebied geldende bereidingswijze, kenmerkende eigenschappen bevatten uit de streek, gemaakt zijn van de voorgeschreven druivenrassen en voldoen aan de maximale opbrengst per hectare.

Vini Generici

Ook wel tafelwijn genoemd. Hierbij mogen het jaartal en het druivenras op het etiket worden vermeld.

CRU

Bepaalde wijngaarden zijn officieel erkend als Cru status. De naam van de wijngaard wordt hierbij op het etiket vermeld.

Vigna

Vigna gevolgd door een plaatsnaam zijn alleen wijnen uit de DOC en DOCG klasse. Hierbij moet jaarlijks de term aangevraagd worden en worden er bepaalde druiven gebruikt en apart gevinifieerd.

Classico

De wijngaard is gelegen in een historische subzone.

Superiore

Wijnen met minimaal 1% meer alcohol dan wettelijk voorgeschreven.

Riserva

Minimale vatlagering van 2 jaar en moeten minimaal 1.5% meer alcohol bevatten dan de gewone wijn.

Novello

Italiaanse primeurwijn

Bestemming bereikt: Toscane

Toscane staat bekend van zijn prachtige landschap, mooie steden en dorpen, zijn rijke historie maar natuurlijk ook van de heerlijke wijnen. Het landschap bestaat uit bergen, heuvels, bossen, wijn- en olijfgaarden. De grond hier is rijk aan kalk, tufsteen, mergel en klei gemengd met zand. De wijngaarden welke zijn gelegen op heuvels en hellingen behoren tot de betere in dit gebied en heeft een gematigd klimaat. Het hete en vochtige weer beïnvloed de wijngaarden aan de rivierdalen terwijl de kuststreek naast de hitte ook erg droog is.

Toscane Reis door de wijn

DOP Wijnen

Chianti (Rood)

De wijngaarden bevinden zich tussen de bossen en de olijfgaarden. De hoogte van de ligging van de wijngaard heeft veel effect op het type en de stijl van de wijn. Het belangrijkste druivenras is Sangiovese. De wijn moet voor minimaal voor 70% hieruit bestaan. Er wordt aangevuld met canaiolo en cabernet sauvignon. Verder mag er maximaal 10% aangevuld worden met de Trebbiano. Een goede Chianti heeft een levendige rode kleur die bij het ouder worden een bruine gloed krijgt. Een geur met zachte houttonen specerijen en een licht tannine houdende smaak.

Bestellen

Chianti classico (Rood)

Komt uit de historische kern zone waar de eerste chianti wijnen vandaan kwamen. Dit gebied is bepaald als classico gebied en alleen de wijnen binnen deze grenzen mogen classico wijnen worden genoemd. Een verschil is dat er in de classico wijnen geen witte druiven gebruikt mogen worden, in de andere chianti zones mag dit wel. De chianti classico moeten minimaal 80% sangiovese bevatten. Dit mag worden aangevuld met bijv. canaiolo, merlot, syrah, colorino of cabernet sauvignon. De wijnen hebben een minimum alcoholgehalte van 12%.

Bestellen

Brunello di Montalcino (Rood)

Deze wijnen komen uit het zuidelijke gedeelte van Toscane. De wijnen worden gemaakt van de burello druif, welke een lokale variant is van de Sangiovese. Wijnen uit deze regio kunnen lang mee, wel 40 tot 50 jaar. De druiven groeien in hoger gelegen wijngaarden. Hier is het namelijk wat koeler. Na de vinificatie heeft deze wijn een minimale rijping van 24 maanden op eikenhouten vaten.

Deze wordt gevolgd door minimaal 50 maanden flesrijping. Doordat de vinificatie op deze manier gedaan wordt ontstaan er granaat rode wijnen met een stevig karakter. De Brunello Di Montalcino is een heerlijke rode wijn voor bij krachtige vlees en wildgerechten.

Bestellen

Morellino di Scansano (Rood)

Gelegen in het zuiden van Toscane. De wijnen worden gemaakt van de druif Morellino, de plaatselijke naam voor Sangiovese. Het zijn lekkere rode wijnen die goed samen gaan met rijke pasta sauzen en geroosterd en gebraden vlees.

Bestellen

Vino Nobile di Montepulciano (Rood)

De wijngaarden zijn gelegen in de provincie Siena ten zuiden van de stad Montepulciano. De belangrijkste druivenras is Sangiovese rosso en moet minimaal 2 jaar rijpen, na 3 jaar mag de duiding Riserva op de fles worden gezet.

Bestellen

Carmignano (Rood)

De wijnen bestaan voor minimaal 50% uit de Sangiovese druif aangevuld met Canaiolo, cabernet franc, cabernet sauvignon en trebbiano. De wijngaarden zijn gelegen op heuvels ten westen van de stad Florence. De bodem in deze regio bestaat uit leisteen. De gewone wijnen krijgen een fustlagering van 12 maanden. De reserva’s hebben daarnaast nog 24 maanden houtrijping.

Bestellen

Vernaccia di San Gimignano (wit)

Deze wijnen worden gemaakt voor 90% van de witte druivenras Vernaccia. De wijngaarden bevinden zich in een heuvelachtige omgeving nabij de stad Siena.

Bestellen

Wijnhuizen om te bezoeken

Ben je enthousiast geworden over dit wijngebied, lijkt het je leuk om dit gebied te bezoeken of misschien heb je de trip naar Toscane aan gepland, wij geven je graag tips voor het plannen van een leuke wijnreis en het bezoeken van wijngaarden.

In onderstaande tabel is af te lezen wat er is te doen per wijngaard met de volgende afkortingen:

  • RW: Rondleiding wijngaard
  • RK: Rondleiding kelder
  • P: proeverij
  • PH: Proeverij met hapjes
  • PL: Proeverij met lunch
  • PD: Proeverij met diner
  • O: Overnachting mogelijkheid

Wij hebben ook een mooie reis naar Toscane samengesteld voor jullie. Ben je benieuwd, klik dan hier.

Toscane Reis door de wijn
Wijnhuis rw rk p ph pl pd o
Montefioralle
Santo Stefano
Tenuta Torciano
Poggio La Noce
Casalvento SS
La lastra
Carmine estate
Dievole
La fornace
Luiano
Solatione
Antinori

Kunnen wij u helpen? Neem contact op!

Ben je geïnteresseerd geworden in een leuke wijnproeverij of kunnen wij je helpen met een mooie wijnreis, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Mailtje versturen

Kurken Reis door de wijn