Wijntafel Reis door de wijn

Zet de perfecte combinatie van hapjes en wijnen op tafel

Wij weten hoe dat moet

Miss Valentine, Rosé, 2018

Voor onze eerste wijn uitlichting hebben we gekozen om een wijn te doen voor Valentijnsdag. Deze wijn is dan niet gemaakt voor deze romantische gelegenheid, maar de naam paste er in ieder geval wel bij.

Download proefformulier

Gedekte tafel Reis door de wijn

Leuke feitjes over de wijn en het wijnhuis

De wijngaarden van dit wijnhuis bestaan al sinds 1900. Sinds 1997 heeft de familie Pons- Massenot de wijngaard overgenomen en heet het bedrijf Les Valentines, vernoemd naar de 2 kinderen Valentin en clementine. Van de 9 verschillende druiven die ze in deze gaard verbouwen zitten er 2 in deze wijn namelijk de Syrah (30%) en Grenache (70 %). 75% wat deze wijnmaker produceert is rosé. Deze wijn komt het beste tot zijn recht bij een tempratuur van 8 tot 10 graden. Je kan de fles maximaal 2 jaar bewaren. Deze wijn is perfect voor bij de borrel met hapjes als salades en vis.

Gedekte tafel Reis door de wijn

3 gerechtjes die bij de wijn passen

Blinicoise, 12 hapjes

Blini

  • 25 gram zachte roomboter
  • 50 gram bloem
  • 75 ml melk
  • 25 gram zachte roomboter
  • 50 gram bloem
  • 75 ml melk
  1. Kook de haricots verts 4 minuten en spoel ze koud. Snij ze daarna in dunne ringetjes.
  2. Split het eigeel en eiwit. Klop het eiwit stijf met een schone mixer of garde. Dit wil alleen als er geen vet in de schaal of op de mixer zit.
  3. Meng de bloem, melk, het eigeel, snufje zout en en zachte roomboter tot een glad mengsel.
  4. Voeg de haricots verts toe en roer dit nog goed door.
  5. Spatel het eiwit door het mengsel.
  6. Doe roomboter of zonnebloemolie in de pan en verwarm dit.
  7. Doe een eetlepel beslag in de pan en bak dit aan beide kanten goudbruin. Net zoals een pannenkoek.

Tonijnsalade

  • 1 blikje tonijn
  • ½ rode ui
  • 2 ansjovis
  • 2 tenen knoflook
  • 15 gram kappertjes
  • 20 gram mayonaise
  • 1 ei
  • 50 gram zwarte olijven
  • 3 cm citroenschil
  • 1 teen knoflook
  • 10 gram zachte boter
  • een scheutje olijfolie
  • 6 kleine cherrytomaten
  1. Laat de tonijn uitlekken en doe het in een schaal.
  2. Snij de rode ui, 1 teen knoflook, kappertjes en ansjovis fijn en voeg het toe aan de tonijn.
  3. Voeg de mayonaise toe en breng het op smaak met peper en zout. Let op even goed proeven want de ansjovis is van zichzelf al erg zout. Als je de tonijnsalade liever smeuïger hebt dan kun je extra mayonaise toevoegen. (Of juist minder, je moet het zelf lekker vinden!)
  4. kook het ei 6 minuten en laat het afkoelen.
  5. Kook de haricots verts in 4 minuten beetgaar. Tip: voeg altijd wat zout toe aan het kookwater voor smaakvolle groenten. Spoel ze daarna koud.
  6. Pureer de olijven, citroenschil, 1 teen knoflook, boter en olijfolie fijn in een blender. Je kan het daarna in een spuitzak doen of in een schaaltje. Dit is je Olijfcrème.

Opmaak

Leg de blini op een leuk bord of mooie houten plank. Doe daar een bolletje van de tonijn salade op. Doe er 3 stipjes van de olijfcrème omheen. Maak het af met een haricots verts, een partje ei en een gehalveerde cherrytomaat erboven op.

Tataar Reis door de wijn

Steak tartaar, 2 pers

Tartaar

  • 160 gram kogelbiefstuk
  • 15 gram kappertjes
  • 10 gram peterselie
  • ¼ rode ui
  • 3 druppen tabasco
  • ½ el worcestersaus
  • 1 tl Dijon mosterd
  1. Snijd de kogelbiefstuk fijn. Tip: als je het bij de slager haalt kan hij het vaak ook fijn voor je snijden. Dit is handig als je niet veel tijd hebt.
  2. Hak de peterselie fijn. Snij de kappertjes en rode ui fijn.
  3. Meng alle ingrediënten door elkaar. Zet het goed afgedekt weg in de koelkast tot je het gaat gebruiken. Hou een klein beetje gehakte of hele peterselie over voor de opmaak.

Eidooier

  • 2 eidooiers
  • 100 gram zout
  • 100 gram suiker
  1. Meng de suiker en het zout door elkaar. Doe de helft in een schaaltje en leg daar de 2 eidooiers los van elkaar in. Gebruik de andere helft om de eidooiers af te dekken.
  2. Laat dit 1 uur en 15 minuten liggen.
  3. Spoel ze af voordat je ze serveert.

Opmaak

Pak een mooi schoon bord en doe daar 2 quenelles/bolletjes tartaar op. Als je een ronde (of hartvormige) steker hebt kun je het daar ook in doen op het bord. Doe daar de afgespoelde eidooier boven op en strooi er een klein beetje peterselie voor de kleur overheen.

Tip: dit is ook erg lekker op een zelfgemaakt toastje

Toast Reis door de wijn

Toast, 2 pers

Alle ingrediënten

  • 1 afbakstokbrood
  • olijfolie
  • peper & zout
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snij de stokbrood in dunne reepjes.
  3. Leg ze op een rooster en bestrijk de broodjes aan beide kanten met olijfolie.
  4. Doe op 1 kant een beetje zout en peper.
  5. Bak ze in ongeveer 10 minuten af tot ze goud gekleurd en knapperig zijn. (Hou dit goed in de gaten want ze zijn zo verbrand).
  6. Laat ze afkoelen. Nu kun je er lekkere smeersels op doen. Bijvoorbeel een tonijnsalade of steak tartaar.

Kunnen wij u helpen? Neem contact op!

Ben je geïnteresseerd geworden in een leuke wijnproeverij of kunnen wij je helpen met een mooie wijnreis, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Mailtje versturen

Kurken Reis door de wijn